No module Published on Offcanvas position

Befri dine fødder
- og mærk verden ;)

Befri dine fødder - og mærk verden ;)

Begyndelsen

   Vi har alle prøvet at være barfodet. Altså i sengen, i badet, på stranden eller måske på en græsplæne. Måske endda at gå barfodet derhjemme.

Men når vi bevæger os udenfor, på gader og stræder, så er det pludseligt noget andet. Hvis du altid har gået med sko så møder du i hvert fald 2 forskellige problemer som kan virke intimiderende og uoverkommelige. Det første er at når vi går med sko, så glemmer vores krop hvordan vores fødder bør fungere rigtigt. Og det andet er det sociale pres der kan være for at vi skal 'være ligesom alle andre'.

barfodet på vejen (Gratis foto fra Pxhere)1. Vores krop har glemt hvordan...

   Sko, og selv moderne sandaler isolerer vores fødder så komplet at vores krop ikke længere kan mærke hvad vi går på og hvordan. Så ligesom hvis vi brækker en arm og har den 6 uger i gips, så oplever vi at vores krop har glemt en masse om hvordan den skal håndtere de ting vi plejede at kunne med vores arm, og at vi derfor er nødt til at gå igennem en periode hvor vi genoptræner armen. Ligeledes at det med vores fødder.

Foden består bl.a. af 26 knogler, 33 led og over 100 muskler, sener og ligamenter (et gennemsnitligt menneske har 206 knogler i HELE kroppen). Foden har mindst lige så mange føle (sanse) receptorer som vores hånd og er derfor en af de mest komplicerede dele af vores krop. 

Så når vi pakker vores fødder ind i sko, så svarer det faktisk til at tage tykke vanter på og så prøve at skrive på maskine. Musklerne i foden får ikke lov til at arbejde og bliver slappe. Leddene i foden får ikke lov til at bevæge sig og bliver stive. Og vores sanser i foden, og hjernen som skulle behandle alle de sanse input der skulle komme fra vores fødder glemmer hvordan de skal behandle disse informationer.

Når man så ligger alt dette sammen, så betyder det at din første oplevelse af at gå barfodet uden for hjemmet kan ende med at blive en følelse af at hvert skridt er smertefuldt og at du bag efter har føder der er ømme over det hele.

Men ligesom efter at have haft armen i gips og skulle have den genoptrænet, så er hemmeligheden og her, at blive ved. Stille og roligt. Du kommer ikke til at løbe en barfodet maraton det første lange stykke tid. Men... dine fødder og din hjerne vil hurtigt genfinde hvordan det var at de håndterede din følesans, således at du ikke føler smerte ved hvert skridt, men i stedet for bliver i stand til at skelne imellem 'følelsen' af underlaget du går på (fliser, beton, asfalt, gulvtæpper, trægulve o.a.) og hvornår du rent faktisk træder på noget skarpt eller ubehageligt og bør flytte din fod hurtigt.
Muskler og led tager lidt længere tid før end de igen finder ud af at bevæge sig rigtigt, men når først dine sanser og hjernen begynder igen at modtage input fra dine fødder, så vil de hurtigt begynde at sende signaler tilbage til musklerne i dine fødder og disse vil derefter hurtigt begynde at bevæge sig rigtigt igen. Du vil få nogle dage eller uger hvor du kan opleve nogen ømhed i musklerne i dine fødder. Men det er helt normalt når du begynder at bruge muskler der i måneder eller år aldrig har haft mulighed for at arbejde rigtigt. Og husk at musklerne i vores fødder, fra naturens hånd, er designet til at kunne bære HELE vores krops vægt.

malede fødder med ansigter (Gratis foto fra pxhere.com)2. Folk kikker...

   Ja, folk kikker. Lad os starte med at indrømme at i den vestlige verden er det ikke så almindeligt at se folk gå barfodet i det alm. gadebillede. Især ikke her oppe i den 'kolde' nordlige del af verden. Her i Danmark har en gammel arv i form af 'janteloven', som heldigvis ikke har så meget betydning i dag som den havde engang. Men vi har stadig en rest af den hængende som er blevet en 'social norm', nemlig at de fleste forventer af os at vi 'er lige som alle de andre'.

Og så bliver spørgsmålet pludseligt om hvorvidt du er villig til at ofre dine fødders sundhed for at passe ind i andre menneskers forventninger?

Heldigvis har vi også en tendens her i Danmark til at, hvis du ser fornuftig ud og ikke ligner en der er undsluppet fra et fængsel eller an anstalt, opfører dig almindeligt høfligt og i det hele taget passer dig selv, så vil folk generelt kikke af nysgerrighed eller undren og for det meste vil de glemme det igen så snart de kikker væk. Længere er den faktikt ikke, selv om man godt kan føle at der er mere i det når man står som den eneste i køen i supermarkedet og er den eneste med bare fødder ;)

 

Prøv selv